
Strucla makowa
Składniki
Przygotowanie:
Do mąki wsypać drożdże, cukier, sól, cukier wanilinowy, dodać rozpuszczone masło, mleko, żółtko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak zalać wodą, gotować na małym ogniu 15 minut, osaczyć na sicie; zmielić dwa razy. Do maku dodać rozpuszczone masło, cukier, aromat migdałowy, posiekane orzechy, rodzynki. Chwilę smażyć, następnie wlać mleko, miód, bułkę tartą, wymieszać i ostudzić.
Ciasto rozwałkować na placek. Na wierzchu ciasta rozłożyć masę makową. Ciasto zrolować. Wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 30 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczoną struclę wystudzić. Do miseczki wsypać zawartość opakowania lukru. Dodać 3 łyżeczki gorącej wody i energicznie mieszać przez 1-2 minuty do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli lukier wydaje się zbyt gęsty dodać odrobinę wody. Następnie lukrem polać struclę, ozdobić perełkami oraz posypać odrobiną maku.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babeczki - Świąteczne śnieżynki

Tort Cappuccino

Ciasto czekoladowe z wiśniami i kruszonką

Ciasteczka - Magiczne śnieżynki

Srebrny orzech

Strucla na Boże Narodzenie
