
Pierniczki z choinkową dekoracją
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 - 4 mm i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Pierniczki udekoruj polewą, a następnie posypką.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Bezglutenowe ciasto Marysieńka

Proste ciasto truskawkowo-śmietankowe

Ciasto Elizy z kremem

Tort z kiwi

Pierniczki z bakaliami

Pierniczki zimowe rękawiczki
