PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki witrażyki

Pierniczki z kolorowymi szkiełkami z landrynek - idealne do powieszenia na choinkę

o 80 sztuk

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki witrażyki

Pierniczki:

100 g masła
150 g miodu
80 g cukru pudru
400 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 szt. jajek
300 g cukierków "landrynek"

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło, miód i cukier puder rozpuść w rondelku, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski razem z kakao, sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną, wymieszaj. Dodaj roztopione masło z miodem i cukrem i jajko. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je nieco mąką. Piekarnik nagrzej do 170°C. Wycinaj różne kształty pierniczków. Mniejszą foremką wycinaj środki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku umieść po jednym cukierku.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczakmi wstaw do nagrzanego piekarnika. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia przemieszaj cukierkowe nadzienie długim drewnianym patyczkiem, by pozbyć się pęcherzyków.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 - 10 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki witrażyki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 222kJ
53kcal
1595kJ
381kcal
Tłuszcz 1.20g 8.55g
Węglowodany 10.03g 71.63g
Białko 0.65g 4.63g