
Pierniczkowe renifery na choinkę
Składniki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C.
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 minut do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wytnij ciasteczka za pomocą foremki w kształcie ludzika. Przy pomocy papierowej słomki zrób otwory na wstążki. Ciasteczka przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut.
Czas pieczenia: 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Przygotuj lukier wg sposobu przygotowania na opakowaniu. Pisakami narysuj obrys reniferowych uszu i pyszczka. Środek wypełnij lukrem i dokładnie rozprowadź wykałaczką. Przyklej złotą perełkę, tworząc nosek. Pisakami dorysuj rogi oraz twarze.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Owocowa Kopuła

Pierniczki - różności

Sernik truskawkowo-waniliowy pod rabarbarem

Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

Pierniczki witrażyki

Pierniczkowa wioska

Pierniczkowy Domek
