PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Pierniczki alpejskie

Delikatne pierniczki z pyszną polewą czekoladową

o 60 - 70 sztuk

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Pierniczki alpejskie

Pierniczki:

200 g miodu
1 opak. Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
100 g masła
100 ml śmietany 18% tł.
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
2 szt. białka
100 g cukru
4 szt. żółtek
400 g mąki
0,5 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 łyżka kakao

Do dekoracji:

150 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietanki 30% tł.

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Miód, przyprawę korzenną i masło umieść w garnku i podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Odstaw do przestudzenia.

2

Śmietanę wymieszaj z sodą. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj kolejno po jednym żółtku. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej dodaj ostudzony miód z przyprawą korzenną, masłem i śmietanę. Partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dobrze zagnieć. Ciasto zawiń w folię spożywcza i wstaw do lodówki na 24 godziny.

3

Piekarnik nagrzej do 180°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując je delikatnie mąką. Za pomocą foremki wycinaj pierniczki i układaj je na blasze.

4

Pieczenie

Pierniczki wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 min.

Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia, a następnie przełóż je do pojemnika i zostaw najlepiej na dwa tygodnie, aby pierniczki dobrze zmiękły.

5

Dekorowanie

Czekoladę drobno pokrój i przełóż ją do garnka. Dodaj śmietankę i podgrzewaj na małym ogniu mieszając do momentu, aż cała czekolada się rozpuści. Każdego pierniczka polej czekoladą i zostaw do całkowitego wystudzenia na kilka godzin.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Pierniczki alpejskie

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 322kJ
77kcal
1528kJ
365kcal
Tłuszcz 3.31g 15.78g
Węglowodany 10.61g 50.52g
Białko 1.24g 5.92g