
Mazurek czekoladowy
Składniki
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać masło, żółtka i cukier wanilinowy. Zagnieść gładkie ciasto, owinąć folią, wstawić na 30 min. do lodówki. Prostokątną formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto równo rozłożyć na dnie formy podwyższając brzeg ciasta na 1,5 cm. Ciasto należy ponakłuwać widelcem przed pieczeniem, aby podczas wypieku nie tworzyły się pęcherze.
Ciasto wstawić do piekarnika. Piec na słomkowy kolor.
Czas pieczenia: ok. 20 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C
Wystudzone ciasto przełożyć z formy na talerz. Mazurek posmarować dżemem. Polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rondelka, wymieszać ze śmietanką, wylać na ciasto, rozsmarować, odstawić do zastygnięcia. Mazurek udekorować orzechami, słupkami migdałowymi oraz wykonać ozdobny napis pisakiem cukrowym.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babeczki na Halloween - Bal u Sowy

Ciasto waniliowe z gruszkami

Sernik na zimno truskawkowy z motylkami

Prosty mazurek z białą czekoladą i malinami

Mazurek budyniowo-orzechowy

Mazurek czekoladowy Pani Teresy
