
Pierniczki Złoty Jednorożec
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Pierniczki ułóż na talerzu i wyrysuj złotym pisakiem grzywę, róg, ogon i kopytka. Zanim pisak zastygnie posyp złotymi perełkami. Czarnym pisakiem narysuj oczy, usta i nos.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babeczki Kopce Kreta z truskawkami

Babka z rodzynkami

Piernikowe serce

Tarta jogurtowa z winogronami i glazurą jabłkową

Pierniczki Zimowy Domek

Pierniczki alpejskie
