PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Panna Cotta waniliowa z sosem truskawkowym

Pyszna i lekka Panna Cotta z laską wanilii Bourbon i sosem truskawkowym

4 porcje

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Panna Cotta waniliowa z sosem truskawkowym

Składniki:

1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 ml mleka
60 g cukru
0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Sos:

200 g truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
4 - 8 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. Śmietankę, mleko i cukier umieść w rondelku. Wanilię przetnij wzdłuż, usuń nasionka i włóż je do rondelka razem z przeciętą laską wanilii. Rondelek ustaw na średniej mocy palnika. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie doprowadź do zagotowania. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z palnika, wyjmij laskę wanilii. Namoczone listki żelatyny odsącz, dodaj do gorącego płynu i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotową mieszankę wystudź, a następnie nieco schłodź do uzyskania żelowej konsystencji. Przed wyporcjowaniem całość zamieszaj, a następnie przelej do miseczek o pojemność 125 ml, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia.

2

Sos

Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj razem z cukrem pudrem. Przetrzyj przez sito, aby otrzymać gładki sos.

3

Dekorowanie

Deser możesz podawać na talerzyku lub bezpośrednio z pucharków. Przed podaniem polej deser przygotowanym sosem i udekoruj listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Panna Cotta waniliowa z sosem truskawkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1256kJ
300kcal
645kJ
154kcal
Tłuszcz 22.00g 11.28g
Węglowodany 24.71g 12.67g
Białko 9.20g 4.72g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!