PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Panna Cotta waniliowa z sosem truskawkowym

Pyszna i lekka Panna Cotta z laską wanilii Bourbon i sosem truskawkowym

4 porcje

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Panna Cotta waniliowa z sosem truskawkowym

Składniki:

1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 ml mleka
60 g cukru
0,5 opak. Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Sos:

200 g truskawek
1 łyżeczka cukru pudru
4 - 8 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. Śmietankę, mleko i cukier umieść w rondelku. Wanilię przetnij wzdłuż, usuń nasionka i włóż je do rondelka razem z przeciętą laską wanilii. Rondelek ustaw na średniej mocy palnika. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie doprowadź do zagotowania. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z palnika, wyjmij laskę wanilii. Namoczone listki żelatyny odsącz, dodaj do gorącego płynu i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotową mieszankę wystudź, a następnie nieco schłodź do uzyskania żelowej konsystencji. Przed wyporcjowaniem całość zamieszaj, a następnie przelej do miseczek o pojemność 125 ml, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia.

2

Sos

Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj razem z cukrem pudrem. Przetrzyj przez sito, aby otrzymać gładki sos.

3

Dekorowanie

Deser możesz podawać na talerzyku lub bezpośrednio z pucharków. Przed podaniem polej deser przygotowanym sosem i udekoruj listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Panna Cotta waniliowa z sosem truskawkowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1256 kJ
300 kcal
645 kJ
154 kcal
Tłuszcz 22.00 g 11.28 g
Węglowodany 24.71 g 12.67 g
Białko 9.20 g 4.72 g