Flag

Panna Cotta waniliowa z sosem truskawkowym

4 porcje
Średni
40 min
Pyszna i lekka Panna Cotta z laską wanilii Bourbon i sosem truskawkowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
W celu ułatwienia wyjęcia deseru zanurz go na kilka sekund w gorącej wodzie, przyłóż talerzyk i obróć lub oddziel go od naczynia nożykiem z cienkim, gładkim ostrzem.

Dla urozmaicenia smaku, do mleka i śmietanki można dodać 2 łyżki rumu kokosowego.

Waniliową Panna Cottę można podawać nie tylko w klasycznej postaci, ale również ze świeżymi owocami i musami owocowymi.

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie sosu użyj gotowego Sosu truskawkowego Dr. Oetkera.

Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 mlmleka
60 gcukru
0,5 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
Sos
200 gtruskawek
1 łyżeczkacukru pudru
4 - 8 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 minut. Śmietankę, mleko i cukier umieść w rondelku. Wanilię przetnij wzdłuż, usuń nasionka i włóż je do rondelka razem z przeciętą laską wanilii. Rondelek ustaw na średniej mocy palnika. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru, a następnie doprowadź do zagotowania. Po zagotowaniu natychmiast zdejmij z palnika, wyjmij laskę wanilii. Namoczone listki żelatyny odsącz, dodaj do gorącego płynu i dokładnie wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Gotową mieszankę wystudź, a następnie nieco schłodź do uzyskania żelowej konsystencji. Przed wyporcjowaniem całość zamieszaj, a następnie przelej do miseczek o pojemność 125 ml, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia.

2

Sos

Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj razem z cukrem pudrem. Przetrzyj przez sito, aby otrzymać gładki sos.

3

Dekorowanie

Deser możesz podawać na talerzyku lub bezpośrednio z pucharków. Przed podaniem polej deser przygotowanym sosem i udekoruj listkami mięty.

Porady i wskazówki

  • W celu ułatwienia wyjęcia deseru zanurz go na kilka sekund w gorącej wodzie, przyłóż talerzyk i obróć lub oddziel go od naczynia nożykiem z cienkim, gładkim ostrzem.

    Dla urozmaicenia smaku, do mleka i śmietanki można dodać 2 łyżki rumu kokosowego.

    Waniliową Panna Cottę można podawać nie tylko w klasycznej postaci, ale również ze świeżymi owocami i musami owocowymi.

    Jeśli nie masz czasu na przygotowanie sosu użyj gotowego Sosu truskawkowego Dr. Oetkera.

    Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.