
Panna cotta z owocami
ok. 4 - 5 porcji
Średni
20 min
Delikatny deser pochodzący z północnych Włoch
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Składniki
500 ml
śmietanki 36% tł.
185 ml
mleka
75 g
cukru
1 opak.
Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
3 łyżki
wody
2 - 3 łyżki
rumu lub likieru
1 czubata łyżka
Do dekoracji
30 g
borówek amerykańskich
100 g
truskawek
4 - 5 listków
mięty
100 g
malin
1 opak.
Przygotowanie:
Czas pracy :
20 min
1
Sposób przygotowania
W rondelku rozgrzać na średnim ogniu (prawie do zagotowania) śmietanę, mleko, cukier, cukier wanilinowy i likier. Do zimnej wody wsypać żelatynę i odstawić na 3 minuty. Rondelek ze śmietanką zdjąć z ognia, dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Krem wlać do małych miseczek, odstawić do wystygnięcia, a następnie chłodzić ok. 2 godzin w lodówce.
2
Dekorowanie
Deser Panna cotta udekorować truskawkami, borówkami, malinami, listkami mięty i polać sosem truskawkowym.
Porady i wskazówki
Ilość porcji zależy od wielkości miseczek.
Wskazówki
1: Ilość porcji zależy od wielkości miseczek.
Informacje dodatkowe
Dowiedz się więcej
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Krem jogurtowy z domowym granole![]()

30 MinŚredni
Krem jogurtowy z domowym granole
30 MinŚredni
Krem jogurtowy z domowym granole
Krem rumowo-waniliowy![]()

40 MinŚredni
Krem rumowo-waniliowy
40 MinŚredni
Krem rumowo-waniliowy
Creme brulee z owocami![]()

80 MinŚredni
Creme brulee z owocami
80 MinŚredni
Creme brulee z owocami
Drink galaretkowy![]()

20 MinŚredni
Drink galaretkowy
20 MinŚredni
Drink galaretkowy
Panna Cotta waniliowa z sosem truskawkowym![]()

40 MinŚredni
Panna Cotta waniliowa z sosem truskawkowym
40 MinŚredni
Panna Cotta waniliowa z sosem truskawkowym
Pascha waniliowa![]()

40 MinŚredni
Pascha waniliowa
40 MinŚredni
Pascha waniliowa
Tiramisu-deser w pucharku![]()

20 MinŚredni
Tiramisu-deser w pucharku
20 MinŚredni
Tiramisu-deser w pucharku