PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini-torciki Ombre

Różne odcienie czerwonego biszkoptu przełożone kremem.

3 sztuki

trudny 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini-torciki Ombre

Biszkopt:

6 szt. jajek
195 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
150 g mąki
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Krem:

250 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. kwiatków z opłatka

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik podgrzej do temperatury 180°C. Przygotuj 3 okragłe formy o średnicy 17-18 cm. Każdą wyłóż papierem do pieczenia (samo dno).

Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj. Następnie dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Zmniejsz obroty miksera do najniższych i delikatnie wymieszaj z przesianymi mąkami z proszkiem (najlepiej w 2-3 turach). Podziel masę na 3 części i do każdej dodaj czerwonego barwnika w innej proporcji, aby uzyskać 3 odcienie (jasny, ciemniejszy i najciemniejszy), delikatnie wymieszaj. Do najciemniejszego odcienia dodaj kroplę barwnika niebieskiego, aby uzyskać jagodowy kolor.

2

Pieczenie

Gotowe masy biszkoptowe przęłóż do foremek i wstaw do piekarnika. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

3

Krem

Schłodzoną śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj krem do tortów o smaku waniliowym i miksuj całość przez chwilę na niskich, a następnie ok. 3 minuty na najwyższych obrotach. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

Z blatów biszkoptowych wytnij krążki o średnicy ok. 8 cm. Z każdego biszkoptu powinny wyjść trzy mniejsze blaty.

4

Dekorowanie

Z najciemniejszego odcienia biszkoptu zrób podstawę, przełóż kremem i połóż kolejny biszkoptowy krążek w jaśniejszym odcieniu. Ponownie udekoruj kremem i połóż najjaśniejszy biszkopcik.

Wierzch udekoruj kremem i kwiatkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini-torciki Ombre

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 4832 kJ
1154 kcal
1231 kJ
294 kcal
Tłuszcz 46.39 g 11.81 g
Węglowodany 160.19 g 40.76 g
Białko 24.54 g 6.24 g