
Mini torciki
Składniki
Przygotowanie:
Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Miksuj na najwyższych obrotach przez około 5 minut, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
10 minut po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy i odstaw do wystygnięcia.
Po ostudzeniu, przy pomocy szklanki o średnicy około 5 cm, powycinaj ostrym nożem torciki.
Do wysokiego naczynia wlej 300 ml schłodzonego mleka. Zawartość torebki wsyp do mleka i zmiksuj całość – najpierw na niskich, potem na wysokich obrotach przez około 3 minuty. W oddzielnym naczyniu utrzyj miękkie masło, a następnie dodaj je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksuj przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania. Końcówkę wbijaj w każdy z torcików i nadziewaj porcją czekoladowego kremu.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec dodaj 2 łyżki mleka, by nadać masie lekkości i miksuj jeszcze przez kilka minut. Szpatułką nałóż krem na każdy torcik.
Lukier plastyczny wyrabiaj chwilę w dłoniach, po czym rozwałkowuj na płaskie placki o średnicy ok. 18 cm i grubości ok. 3 mm, podsypując odrobinę mąką ziemniaczaną. Rozwałkowanym lukrem obkładaj torciki, delikatnie dociskając do powierzchni kremu maślanego. Ostrym nożykiem odetnij nadmiar lukru, pozostawiając równe krawędzie. Grzbietem noża z ostrym końcem odciśnij wzór pikowania.
Wilgotnym pędzelkiem zaznacz miejsca, na których przykleisz perełki cukrowe. Pęsetą nakładaj perełki, lekko je dociskając. Torciki udekoruj kolorowymi kwiatuszkami.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Tort urodzinowy Wiaderko

Wiosenne cytrynowe babeczki

Maślane ciasteczka - Dynie

Domowe ptysie z masą śmietanową i malinami

Mini ptysie Matcha & Limonka z kruszonką

Mini-torciki Ombre
