PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Mini babeczki motylki

Mini babeczki waniliowe z kremem śmietankowym

24 porcje

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Mini babeczki motylki

Babeczki:

1 opak. Mini Babeczek smak waniliowy z kropelkami czekolady
1 szt. jajek
50 ml wody
125 ml oleju

Krem:

100 g masła (miękkiego)
300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
0,5 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
0,5 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. posypki cukrowej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajko, wodę i olej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Dodawanie kropelek czekolady

Odsyp 1 - 2 łyżki kropelek czekolady. Pozostałe kropelki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach (po ok. 1 pełnej łyżeczce). Następnie babeczki posyp odsypanymi wcześniej kropelkami czekolady.

3

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 17 min.

Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

4

Krem

Miękkie masło utrzyj w osobnej misce. Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu waniliowego i miksuj ok. 3 minuty. Utarte wcześniej masło zmiksuj z ubitym kremem. Krem podziel na dwie części. Do każdej części dodaj inny barwnik i ponownie zmiksuj.

5

Dekorowanie

Przygotuj dwa worki cukiernicze oraz rękaw z ozdobną końcówką. Kremy przełóż do worków cukierniczych, każdy do oddzielnego. Wypełnione kremem worki włóż do rękawa z ozdobną tylką, odcinając końcówki worków, a następnie wyciskaj go na wystudzone babeczki. Na koniec udekoruj posypką.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mini babeczki motylki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 670 kJ
160 kcal
1524 kJ
364 kcal
Tłuszcz 11.02 g 25.05 g
Węglowodany 13.78 g 31.31 g
Białko 1.62 g 3.68 g