PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kostka królewska z wanilią

Pyszne, czekoladowe ciasto przełożone kremem z mascarpone i prawdziwą wanilią. Zadowoli nawet najbardziej wymagających gości!

ok. 25 porcji

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kostka królewska z wanilią

Ciasto:

100 g czekolady gorzkiej
150 g masła (miękkiego)
200 g cukru
8 szt. jajek (osobno żółtka i białka)
140 g mąki
20 g Ciemnego Kakao Dr. Oetkera
1 łyżeczka Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera

Krem waniliowy:

1000 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 g serka mascarpone
60 g cukru pudru
1 opak. Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

Poncz:

150 ml wody
2 łyżeczki Ciemnego Kakao Dr. Oetkera

Do dekoracji:

80 g czekolady białej

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Prostokątną formę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść i odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysta masę. Następnie wmieszaj przestudzoną czekoladę, a potem dodaj żółtka i zmiksuj. Mąkę przesiej razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie. Na koniec ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję. Gotową masę wyłóż równomiernie do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

Po upieczeniu pozostaw ciasto na ok. 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia stawiając formę na kratce do góry dnem.

3

Krem waniliowy

Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową na kremową konsystencję.

4

Przełożenie i dekorowanie

Wodę wymieszaj z kakao na poncz. Ciasto czekoladowe przekrój na 3 cienkie blaty. Kolejno nasączaj blat czekoladowy, wyłóż na niego równomiernie 1/3 kremu, przykryj kolejnym blatem, nasącz i wyłóż kolejną część kremu. Podobnie postąp z trzecim blatem ciasta i porcją kremu. Na wierzch zetrzyj białą czekoladę, a następnie wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kostka królewska z wanilią

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1398 kJ
334 kcal
1306 kJ
312 kcal
Tłuszcz 25.74 g 24.05 g
Węglowodany 20.87 g 19.50 g
Białko 5.09 g 4.76 g