Flag

Kostka królewska z wanilią

ok. 25 porcji
Średni
60 min
Pyszne, czekoladowe ciasto przełożone kremem z mascarpone i prawdziwą wanilią. Zadowoli nawet najbardziej wymagających gości!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gczekolady gorzkiej
150 gmasła (miękkiego)
200 gcukru
8 szt.jajek (osobno żółtka i białka)
140 gmąki
20 gkakao
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Krem waniliowy
1000 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 gserka mascarpone
60 gcukru pudru
1 opak.Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
Poncz
150 mlwody
2 łyżeczkikakao
Do dekoracji
80 gczekolady białej

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 19 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Prostokątną formę o wym. 24 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść i odstaw do przestudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszysta masę. Następnie wmieszaj przestudzoną czekoladę, a potem dodaj żółtka i zmiksuj. Mąkę przesiej razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie. Na koniec ubij pianę z białek, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj na jednolitą konsystencję. Gotową masę wyłóż równomiernie do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu pozostaw ciasto na ok. 15 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia stawiając formę na kratce do góry dnem.

3

Krem waniliowy

Schłodzoną śmietankę ubij razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową na kremową konsystencję.

4

Przełożenie i dekorowanie

Wodę wymieszaj z kakao na poncz. Ciasto czekoladowe przekrój na 3 cienkie blaty. Kolejno nasączaj blat czekoladowy, wyłóż na niego równomiernie 1/3 kremu, przykryj kolejnym blatem, nasącz i wyłóż kolejną część kremu. Podobnie postąp z trzecim blatem ciasta i porcją kremu. Na wierzch zetrzyj białą czekoladę, a następnie wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Porady i wskazówki