Flag

Konfitura z czerwonych pomarańczy

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
80 min
Doskonała przepis na konfiturę z pomarańczy. Koniecznie wypróbuj!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
ok. 1500 gpomarańczy (czerwonych)
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Pomarańcze wyfiletuj. Nożem obierz dokładnie ze skórki każdą z pomarańczy tak, żeby obkroić albedo (biała warstwę pod skórką). Usuń błonki, które nadają gorycz. Pozostaw sam miąższ z sokiem. Odmierz 1 kilogram, przelej do garnka i wymieszaj z Żelfixem i zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Zagotuj, usuń pianę. Po upływie 3 minut przelej do wyparzonych wcześniej słoiczków, wypełniając je po brzegi. Szczelnie zamknięte odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.