Flag

Konfitura wiśniowo-jeżynowa

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Niepowtarzalny smak wiśni i jeżyn zamknięty w słoiczkach
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
600 gwiśni
400 gjeżyn
1 szt.cytryny
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Wiśnie umyj, wypestkuj, pokrój na drobne kawałki. Jeżyny umyj, usuń szypułki. Wyciśnij sok z cytryny. Owoce i sok z cytryny przełóż do garnka, wsyp Żelfix, dokładnie wymieszaj, doprowadź do zagotowania stale mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Gotuj jeszcze ok. 3 minut. Garnek zestaw z ognia. Mieszaj do zaniku piany. Gorącą konfiturę nałóż po brzegi do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zamknij pokrywkami, ułóż do góry dnem na 5 minut.