Flag

Konfitura truskawkowa z płatkami migdałowymi

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Delikatna konfitura będąca połączeniem świeżych truskawek z płatkami migdałowymi i z Żelfixem 3:1
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gtruskawek
350 gcukru
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiKwasu cytrynowego Dr. Oetkera
80 gmigdałów (płatków)

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
Picture - Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować, pokroić w cząstki, odważyć 1 kg. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier wymieszany z Żelfixem i starannie wymieszać. Konfiturę zagotować ciągle mieszając, wsypać płatki migdałowe, kwasek i gotować jeszcze 3 minuty. Zestawić z ognia, mieszać do zaniku piany.


Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć na ok. 5 minut dnem do góry.