PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Konfitura truskawkowa z płatkami migdałowymi

Delikatna konfitura będąca połączeniem świeżych truskawek z płatkami migdałowymi i z Żelfixem 3:1

o 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Konfitura truskawkowa z płatkami migdałowymi

Składniki:

1000 g truskawek
350 g cukru
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
0,5 łyżeczki Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera
80 g migdałów (płatków)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, odsączyć, odszypułkować, pokroić w cząstki, odważyć 1 kg. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier wymieszany z Żelfixem i starannie wymieszać. Konfiturę zagotować ciągle mieszając, wsypać płatki migdałowe, kwasek i gotować jeszcze 3 minuty. Zestawić z ognia, mieszać do zaniku piany.

Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć na ok. 5 minut dnem do góry.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Konfitura truskawkowa z płatkami migdałowymi

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 243kJ
58kcal
653kJ
156kcal
Tłuszcz 2.05g 5.54g
Węglowodany 11.73g 31.71g
Białko 2.16g 5.85g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej