Flag

Konfitura babci i dziadka

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
20 min
Aromatyczna konfitura według przepisu dziadków, idealna nie tylko na chłodne dni
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
700 gśliwek węgierek
500 gcukinii
100 mlsoku jabłkowego
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
1 szczyptagoździków mielonych
1 szczyptacynamonu
350 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Śliwki i cukinię umyj. Śliwki wypestkuj, odważ 600 g. Cukinię obierz ze skóry, przekrój wzdłuż, usuń pestki, odważ 300 g. Miąższ zetrzyj na tarce na drobne wiórki. Śliwki, cukinię, sok, Żelfix oraz przyprawy przełóż do garnka, wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę zagotuj, mieszając gotuj jeszcze przez 2 minuty. Konfiturę nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Słoiki z konfiturą odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.