Flag

Ketchup z cukinii

ok. 4 - 5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
20 min
Idealny sos pomidorowy z dodatkiem cukinii i cebuli
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
600 gcukinii
170 gcebuli
100 gcukru
1 opak.Żelfixu Uniwersalnego Dr. Oetkera
200 gkoncentratu pomidorowego
20 mloctu winnego lub jabłkowego
1,5 łyżeczkipapryki ostrej
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu Uniwersalnego Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Cebulę obierz i zetrzyj razem z cukinią na tarce na grubych oczkach. Wymieszaj z solą i odstaw na 30 minut.
Dodaj cukier i podgrzej całość aż cukinia zmięknie.
Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, ocet i paprykę. Wymieszaj , dopraw solą i pieprzem do smaku, zagotuj.
Na koniec dodaj żelfix , wymieszaj dokładnie, zagotuj i gotuj 3-5 minut od momentu zagotowania.
Gorący ketchup zmiksuj blenderem ręcznym na jednolitą konsystencję, a następnie przełóż do czystych słoików. Zakręcaj każdy słoik i stawiaj słoiki do góry dnem.