PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ketchup

Idealny sos pomidorowy z dodatkiem papryki i cebuli

o 6 słoików (po 200 ml)

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Ketchup

Składniki:

800 g pomidorów
250 g papryki czerwonej (bez gniazd nasiennych)
150 g cebuli
60 ml wody
60 ml octu winnego
50 g cukru
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej
2 łyżeczki soli
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
2 kostki kostek rosołowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty, następnie obrać ze skóry, wykroić zdrewniałe części, gniazda nasienne wydrążyć przy pomocy łyżeczki. Miąższ pomidorów włożyć do garnka, zagotować, następnie wylać na sito i przetrzeć. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, usunąć białą skórkę, pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, posiekać. Warzywa i przetartą masę przełożyć do garnka, dodać wodę, ocet winny, cukier, czosnek rozgnieciony w prasce, kostki rosołowe.

Całość zagotować, dodać przyprawy i Żelfix. Mieszając gotować ok. 15 minut.

Gorący ketchup nałożyć do wyparzonych słoików (do pełna), szczelnie zamknąć. Ułożyć do góry dnem na ok. 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ketchup

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 54kJ
13kcal
180kJ
43kcal
Tłuszcz 0.10g 0.33g
Węglowodany 3.06g 10.19g
Białko 0.30g 1.02g