PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Galaretka z łososiem

Apetyczny łosoś w asyście groszku i marchewki

o 4 porcji

łatwe 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Galaretka z łososiem

Składniki:

3 szt. marchwi
1 szt. korzeń pietruszki
0,25 szt. selera
0,5 szt. pora
1000 ml wody
1 łyżeczka soli
1 szt. liści laurowych
3 szt. ziela angielskiego
1 szt. cebuli
1 pęczek natka pietruszki
300 g łososia (filet)
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
50 g groszku mrożonego
3 gałązki koperku

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę, selera i por obierz i umyj. Wodę wlej do garnka, dodaj warzywa i zagotuj. Do gotujących się warzyw dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Następnie zmniejsz ogień. Dodaj cebulę w łupinie i natkę pietruszki. Garnek częściowo przykryj. Gotuj ok. 1 godz. na małym ogniu do miękkości. Warzywa odcedź. Z pozostałego wywaru odmierz 500 ml i odlej do drugiego naczynia. Pozostałą część ponownie zagotuj i i umieść w niej filet z łososia, gotując ok. 10 minut.

Listki żelatyny namocz przez 5 - 7 minut w zimnej wodzie i odsącz. Ugotowanego łososia wyjmij delikatnie łyżką cedzakową i ostudź. Odsączone listki żelatyny dodaj do wcześniej odstawionego bulionu, podgrzewaj i mieszaj, aż do rozpuszczenia.

Na dno miseczek wlej 1/2 cm wywaru z żelatyną i odstaw do lodówki do zastygnięcia. Mrożony groszek sparz wrzątkiem, marchewkę drobno pokrój, a łososia podziel na mniejsze kawałki. Na stężonej w lodówce galaretce poukładaj warzywa i łososia, dodaj koperek, zalej resztą bulionu i odstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galaretka z łososiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 917kJ
219kcal
188kJ
45kcal
Tłuszcz 10.76g 2.22g
Węglowodany 15.73g 3.24g
Białko 20.48g 4.22g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!