PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Galaretka z łososiem

Apetyczny łosoś w asyście groszku i marchewki

o 4 porcji

łatwy 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Galaretka z łososiem

Składniki:

3 szt. marchwi
1 szt. korzeń pietruszki
0,25 szt. selera
0,5 szt. pora
1000 ml wody
1 łyżeczka soli
1 szt. liści laurowych
3 szt. ziela angielskiego
1 szt. cebuli
1 pęczek natka pietruszki
300 g łososia (filet)
1 opak. Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
50 g groszku mrożonego
3 gałązki koperku

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę, selera i por obierz i umyj. Wodę wlej do garnka, dodaj warzywa i zagotuj. Do gotujących się warzyw dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Następnie zmniejsz ogień. Dodaj cebulę w łupinie i natkę pietruszki. Garnek częściowo przykryj. Gotuj ok. 1 godz. na małym ogniu do miękkości. Warzywa odcedź. Z pozostałego wywaru odmierz 500 ml i odlej do drugiego naczynia. Pozostałą część ponownie zagotuj i i umieść w niej filet z łososia, gotując ok. 10 minut.

Listki żelatyny namocz przez 5 - 7 minut w zimnej wodzie i odsącz. Ugotowanego łososia wyjmij delikatnie łyżką cedzakową i ostudź. Odsączone listki żelatyny dodaj do wcześniej odstawionego bulionu, podgrzewaj i mieszaj, aż do rozpuszczenia.

Na dno miseczek wlej 1/2 cm wywaru z żelatyną i odstaw do lodówki do zastygnięcia. Mrożony groszek sparz wrzątkiem, marchewkę drobno pokrój, a łososia podziel na mniejsze kawałki. Na stężonej w lodówce galaretce poukładaj warzywa i łososia, dodaj koperek, zalej resztą bulionu i odstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galaretka z łososiem

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 917kJ
219kcal
188kJ
45kcal
Tłuszcz 10.76g 2.22g
Węglowodany 15.73g 3.24g
Białko 20.48g 4.22g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt