Flag

Galaretka z łososiem

ok. 4 porcji
Łatwy
60 min
Apetyczny łosoś w asyście groszku i marchewki
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
3 szt.marchwi
1 szt.korzeń pietruszki
0,25 szt.selera
0,5 szt.pora
1000 mlwody
1 łyżeczkasoli
1 szt.liści laurowych
3 szt.ziela angielskiego
1 szt.cebuli
1 pęczeknatka pietruszki
300 głososia (filet)
1 opak.Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
50 ggroszku mrożonego
3 gałązkikoperku

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę, selera i por obierz i umyj. Wodę wlej do garnka, dodaj warzywa i zagotuj. Do gotujących się warzyw dodaj sól, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Następnie zmniejsz ogień. Dodaj cebulę w łupinie i natkę pietruszki. Garnek częściowo przykryj. Gotuj ok. 1 godz. na małym ogniu do miękkości. Warzywa odcedź. Z pozostałego wywaru odmierz 500 ml i odlej do drugiego naczynia. Pozostałą część ponownie zagotuj i i umieść w niej filet z łososia, gotując ok. 10 minut.


Listki żelatyny namocz przez 5 - 7 minut w zimnej wodzie i odsącz. Ugotowanego łososia wyjmij delikatnie łyżką cedzakową i ostudź. Odsączone listki żelatyny dodaj do wcześniej odstawionego bulionu, podgrzewaj i mieszaj, aż do rozpuszczenia.


Na dno miseczek wlej 1/2 cm wywaru z żelatyną i odstaw do lodówki do zastygnięcia. Mrożony groszek sparz wrzątkiem, marchewkę drobno pokrój, a łososia podziel na mniejsze kawałki. Na stężonej w lodówce galaretce poukładaj warzywa i łososia, dodaj koperek, zalej resztą bulionu i odstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.