PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Galaretka jabłkowa z melisą

Niepowtarzalny smak jabłek i uspokajającej melisy

o 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Galaretka jabłkowa z melisą

Składniki:

1000 g jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych)
1000 ml wody
1 opak. Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera
1 szt. cytryny (sok z cytryny)
2 łyżeczki melisy (posiekanej)

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w mniejsze cząstki, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować ok. 10 minut.

Wywar odcedzić, odmierzyć 900 ml. Wsypać cukier żelujący, doprowadzić do wrzenia.

Dodać sok z cytryny i posiekaną melisę.

Galaretkę gotować ok. 2 minut.

Garnek zestawić z ognia, gorącą galaretką napełnić słoiki po brzegi, szczelnie zamknąć pokrywki i ułożyć je do góry dnem. Co pewien czas odwracać słoiki, aby listki melisy były równomiernie rozłożone.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Galaretka jabłkowa z melisą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 197kJ
47kcal
314kJ
75kcal
Tłuszcz 0.11g 0.18g
Węglowodany 11.89g 18.87g
Białko 0.13g 0.21g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt