PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ekspresowy dżem z wiśni

Super szybki i smaczny dżem wiśniowy. Idealny dodatek do pieczywa, naleśników i ciast

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ekspresowy dżem z wiśni

Składniki:

1200 g wiśni
500 g cukru
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Wiśnie umyj, osącz, wydryluj, odważ 1 kilogram i przełóż do garnka. Wsyp Żelfix stale mieszając zagotuj. Nie przerywając mieszania wsyp cukier i doprowadź dżem do wrzenia. Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików, słoiki zamknij i odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ekspresowy dżem z wiśni

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 289kJ
69kcal
653kJ
156kcal
Tłuszcz 0.12g 0.28g
Węglowodany 16.69g 37.93g
Białko 0.28g 0.63g