PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Egzotyczny dżem truskawkowy

Truskawki, pomarańcze, grejpfrut - idealne połączenie na egzotyczny dżem

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Egzotyczny dżem truskawkowy

Składniki:

1 szt. grejpfrutów
2 szt. pomarańczy
750 g truskawek
1 opak. Cukry żelujące 2:1 Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Grejpfrut i pomarańcze umyj, obierz ze skóry i powycinaj ostrym nożem cząstki, tak aby pozbyć się białych błonek. Truskawki umyj i odszypułkuj. Owoce przełóż do garnka i wymieszaj z cukrem żelującym. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 2 minuty. Dżem zdejmij z ognia i mieszaj do zaniku piany lub ją usuń. Gorący dżem nałóż do słoików i szczelnie zamknij. Słoiki odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Egzotyczny dżem truskawkowy

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 268kJ
64kcal
494kJ
118kcal
Tłuszcz 0.80g 1.47g
Węglowodany 15.98g 29.59g
Białko 1.50g 2.78g