Flag

Egzotyczny dżem truskawkowy

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Truskawki, pomarańcze, grejpfrut - idealne połączenie na egzotyczny dżem
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Aby uzyskać szlachetniejszy smak zamiast grejpfruta można dodać 50 ml Campari.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 szt.grejpfrutów
2 szt.pomarańczy
750 gtruskawek
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Grejpfrut i pomarańcze umyj, obierz ze skóry i powycinaj ostrym nożem cząstki, tak aby pozbyć się białych błonek. Truskawki umyj i odszypułkuj. Owoce przełóż do garnka i wymieszaj z Żelfixem, dokładnie wymieszaj i zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 2 minuty. Dżem zdejmij z ognia i mieszaj do zaniku piany lub ją usuń. Gorący dżem nałóż do słoików i szczelnie zamknij. Słoiki odstaw do góry dnem na ok. 1/2 h.

Porady i wskazówki

  • Aby uzyskać szlachetniejszy smak zamiast grejpfruta można dodać 50 ml Campari.