PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem z truskawek i czarnych porzeczek

Smaczny dżem, idealny na śniadanie

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem z truskawek i czarnych porzeczek

Składniki:

750 g truskawek (bez szypułek)
250 g porzeczek czarnych (oczyszczonych)
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki, odważyć 750g. Czarne porzeczki umyć, oczyścić, odważyć 250 g. Owoce włożyć do garnka, dodac Żelfix 2:1 Dr. Oetkera, dokładnie wymieszać. Zagotować masę, wsypać cukier. Mieszając zagotować ponownie i gotować 1 minutę.

Gotową konfiturę nałozyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem z truskawek i czarnych porzeczek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 255 kJ
61 kcal
666 kJ
159 kcal
Tłuszcz 0.75 g 1.98 g
Węglowodany 15.31 g 40.28 g
Białko 1.38 g 3.63 g