PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem z truskawek i czarnych porzeczek

Smaczny dżem, idealny na śniadanie

o 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem z truskawek i czarnych porzeczek

Składniki:

750 g truskawek (bez szypułek)
250 g porzeczek czarnych (oczyszczonych)
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki, odważyć 750g. Czarne porzeczki umyć, oczyścić, odważyć 250 g. Owoce włożyć do garnka, dodac Żelfix 2:1 Dr. Oetkera, dokładnie wymieszać. Zagotować masę, wsypać cukier. Mieszając zagotować ponownie i gotować 1 minutę.

Gotową konfiturę nałozyć do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwrócić je do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem z truskawek i czarnych porzeczek

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 255kJ
61kcal
666kJ
159kcal
Tłuszcz 0.75g 1.98g
Węglowodany 15.31g 40.28g
Białko 1.38g 3.63g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej