Flag

Dżem wieloowocowy z Żelfixem 2:1

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Wyśmienity dżem nie tylko do pieczywa
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
250 gporzeczek czerwonych (oczyszczonych)
250 gporzeczek czarnych (oczyszczonych)
250 gwiśni (bez pestek)
250 gmalin
1 opak.Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Owoce umyć. Z porzeczek usunąć szypułki, wiśnie wypestkować, maliny przebrać. Owoce przełożyć do garnka, wsypać Żelfix i dokładnie wymieszać. Zagotować ciągle mieszając. Dodać cukier, zagotować ponownie i gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.


Gorący dżem nałożyć do słoików i szczelnie zakręcić wieczka i postawić na ok. 5 min. dnem do góry.