PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem wieloowocowy z Żelfixem 2:1

Wyśmienity dżem nie tylko do pieczywa

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem wieloowocowy z Żelfixem 2:1

Składniki:

250 g porzeczek czerwonych (oczyszczonych)
250 g porzeczek czarnych (oczyszczonych)
250 g wiśni (bez pestek)
250 g malin
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Owoce umyć. Z porzeczek usunąć szypułki, wiśnie wypestkować, maliny przebrać. Owoce przełożyć do garnka, wsypać Żelfix i dokładnie wymieszać. Zagotować ciągle mieszając. Dodać cukier, zagotować ponownie i gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.

Gorący dżem nałożyć do słoików i szczelnie zakręcić wieczka i postawić na ok. 5 min. dnem do góry.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem wieloowocowy z Żelfixem 2:1

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 260 kJ
62 kcal
682 kJ
163 kcal
Tłuszcz 0.07 g 0.18 g
Węglowodany 16.24 g 42.74 g
Białko 0.29 g 0.76 g