PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem wieloowocowy z Żelfixem 2:1

Wyśmienity dżem nie tylko do pieczywa

o 5 słoików (po 200 ml)

średnie 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem wieloowocowy z Żelfixem 2:1

Składniki:

250 g porzeczek czerwonych (oczyszczonych)
250 g porzeczek czarnych (oczyszczonych)
250 g wiśni (bez pestek)
250 g malin
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Owoce umyć. Z porzeczek usunąć szypułki, wiśnie wypestkować, maliny przebrać. Owoce przełożyć do garnka, wsypać Żelfix i dokładnie wymieszać. Zagotować ciągle mieszając. Dodać cukier, zagotować ponownie i gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.

Gorący dżem nałożyć do słoików i szczelnie zakręcić wieczka i postawić na ok. 5 min. dnem do góry.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem wieloowocowy z Żelfixem 2:1

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 260kJ
62kcal
682kJ
163kcal
Tłuszcz 0.07g 0.18g
Węglowodany 16.24g 42.74g
Białko 0.29g 0.76g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej