PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem truskawkowy z Żelfixem 3:1

Truskawkowy smak lata zamknięty w słoiku

ok. 5 słoików (po 200 ml)

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem truskawkowy z Żelfixem 3:1

Składniki:

1000 g truskawek
1 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru
1 szt. cytryny (sok z połowy cytryny)
2 szczypty skórki z cytryny

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Umyte i odszypułkowane truskawki przełóż do garnka, wsyp Żelfix, stale mieszając zagotuj. Nie przerywając mieszania wsyp cukier i gotuj od momentu ponownego zagotowania jeszcze ok. 5 minut., dodaj sok z połowy cytryny i skórkę. Mieszając masę doprowadź do wrzenia, gotuj 3 minuty. Mieszaj do zaniku piany.

Przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie je zamknij i ułóż dnem do góry na ok. 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem truskawkowy z Żelfixem 3:1

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 201 kJ
48 kcal
511 kJ
122 kcal
Tłuszcz 1.02 g 2.62 g
Węglowodany 11.75 g 30.12 g
Białko 1.80 g 4.62 g