PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem malinowo-cytrynowy z Żelfixem 2:1

Pyszny dżem malinowy z nutą cytryny

5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem malinowo-cytrynowy z Żelfixem 2:1

Składniki:

1000 g malin
1 szt. cytryny
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Maliny oczyścić. Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok, a skórkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Owoce, sok i łyżeczkę skórki przełożyć do garnka, dodać Żelfix, wymieszać i zagotować ciągle mieszając. Dodać cukier, gotować jeszcze minutę nie przerywając mieszania.

Zdjąć z ognia, usunąć pianę. Napełnić po brzegi słoiczki, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min. do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem malinowo-cytrynowy z Żelfixem 2:1

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 260kJ
62kcal
620kJ
148kcal
Tłuszcz 0.09g 0.20g
Węglowodany 16.49g 39.25g
Białko 0.36g 0.85g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej