PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Dżem malinowo-cytrynowy z Żelfixem 2:1

Pyszny dżem malinowy z nutą cytryny

5 słoików (po 200 ml)

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Dżem malinowo-cytrynowy z Żelfixem 2:1

Składniki:

1000 g malin
1 szt. cytryny
1 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
500 g cukru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Maliny oczyścić. Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok, a skórkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Owoce, sok i łyżeczkę skórki przełożyć do garnka, dodać Żelfix, wymieszać i zagotować ciągle mieszając. Dodać cukier, gotować jeszcze minutę nie przerywając mieszania.

Zdjąć z ognia, usunąć pianę. Napełnić po brzegi słoiczki, szczelnie zakręcić pokrywki i postawić na ok. 5 min. do góry dnem.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Dżem malinowo-cytrynowy z Żelfixem 2:1

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 260 kJ
62 kcal
620 kJ
148 kcal
Tłuszcz 0.09 g 0.20 g
Węglowodany 16.49 g 39.25 g
Białko 0.36 g 0.85 g