Flag

Ciasto marchewkowe z polewą z serka śmietankowego

12 porcji
Średni
100 min
Aromatyczne ciasto marchewkowe z orzechami i mieszanką korzennych przypraw. Idealne na Święta i na co dzień.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli chcesz wzbogacić polewę z serka philadelphia możesz dodać do niej Pastę z wanilii Dr. Oetkera. Wystarczy 1 łyżeczka Pasty, a krem nabierze delikatnego, waniliowego smaku.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto marchewkowe
4 szt.jajek
320 gcukru
250 mloleju
340 gmarchwi startej
450 gmąki pszennej
0,5 opak.Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
2 łyżeczkiPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
60 gorzechów włoskich posiekanych
Polewa z serka
400 gserka typu Philadelphia
150 gmasła miękkiego
150 gcukru pudru
Dodatkowo
50 gorzechów włoskich

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1

Ciasto marchewkowe

Prostokątną formę o wym. 28 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
W misie utrzyj jajka z cukrem do momentu uzyskania puszystej konsystencji.
Dolej olej i dalej ubijaj, aż składniki się połączą. Następnie wmieszaj startą marchewkę.
W drugiej misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną.
Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Na koniec wmieszaj posiekane orzechy włoskie.

2

Pieczenie

Piecz przez 50 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia. 

Czas pieczenia: 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Polewa z serka philadelphia

Do miski przełóż serek, miękkie masło i cukier puder. Ucieraj mikserem do momentu, aż masa dobrze się połączy i nie będzie grudek masła.
Wystudzone ciasto przekrój na pół i rozprowadź połowę kremu na dolnym blacie. Przykryj krem drugim blatem. Rozsmaruj pozostały krem i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
Wstaw ciasto do lodówki na około godzinę, żeby krem stężał.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli chcesz wzbogacić polewę z serka philadelphia możesz dodać do niej Pastę z wanilii Dr. Oetkera. Wystarczy 1 łyżeczka Pasty, a krem nabierze delikatnego, waniliowego smaku.