
Pierniczki Choinki
Składniki
Przygotowanie:
Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj ciasteczka za pomocą foremki w kształcie choinki. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 10 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.
Zawartość opakowania lukrów wsyp do miseczki, dodaj 6 łyżeczek gorącej wody i energicznie mieszaj przez ok. 2 minuty do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Do lukru dodaj barwnik zielony do otrzymania właściwego odcienia zielonego i wymieszaj. Pierniczki udekoruj lukrem i odstaw do wyschnięcia. Następnie udekoruj pisakami tworząc różne kształty i posypkami.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Sernik na zimno z galaretką i winogronami

Sernik z wanilią, granatem i bezami

Rustykalna tarta galette z gruszkami i cynamonem

Kostka bananowo - winogronowa

Pierniczki Bombki

Pierniczki Ciastusie
