PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciasto kruche ze śliwkami i kokosową bezą

Kruche ciasto z masą śliwkową i bezą z kokosem

ok. 30 - 35 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Ciasto kruche ze śliwkami i kokosową bezą

Ciasto kruche:

1 opak. Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 g masła
2 szt. żółtek
2 łyżki śmietany 18% tł.

Obłożenie:

1000 g śliwek

Beza:

2 szt. białka
125 g cukru
3 łyżki wiórków kokosowych

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Prostokątną blachę o wym. 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj, masło, żółtka i śmietanę. Całość najpierw miksuj, a następnie zagnieć ręcznie do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ćwiartkę ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Pozostałe ciasto ułóż na dnie blaszki, a następnie nakłuj je widelcem.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.

3

Obłożenie

Śliwki umyj, przekrój na połowę i wyjmij pestki. Owoce ułóż na upieczonym spodzie skórką do dołu. Z zamrażalnika wyjmij resztę ciasta i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach, przykrywając równomiernie śliwki warstwą kruszonki.

4

Beza

Białka ubij mikserem, a pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier. Gdy piana jest już sztywna wsyp wiórki kokosowe  i razem wymieszaj. Tak przygotowaną bezą przykryj całe ciasto.

5

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do lekko złotego koloru.

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Piekarnik gazowy: 180 °C

Czas pieczenia: 25 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Ciasto kruche ze śliwkami i kokosową bezą

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 435 kJ
104 kcal
791 kJ
189 kcal
Tłuszcz 3.34 g 6.06 g
Węglowodany 17.36 g 31.56 g
Białko 1.55 g 2.82 g