Flag

Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone

12 porcji
Średni
40 min
Czekolada i mascarpone to pyszne połączenie 🍰 Spróbuj tego nieszablonowego ciasta czekoladowego z pięknymi posypkami oraz polewą czarną od Dr. Oetkera ❤️
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Pasty waniliowej Intense możesz użyć zamiennie Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
180 gmąki
10 gProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
10 gkakao
150 gmasła
150 mlwody
70 gczekolady gorzkiej 64%
4 szt.jajek
180 gcukru
Krem
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 gserka mascarpone (schłodzonego)
3 łyżkicukru pudru
1 - 2 łyżeczkiPasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 50 g Dr. Oetkera
Polewa
50 gmasła (schłodzonej)
3 łyżkimleka
1 opak.Polewy do gotowania CZARNEJ Błyszczącej Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Magii Barw Niebieskiej Dr. Oetkera
1 opak.Magii Barw Różowej Dr. Oetkera
1 opak.Magii Barw Pastelowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii 50 g Dr. Oetkera
Picture - Polewy do gotowania CZARNEJ Błyszczącej Dr. Oetkera
Picture - Magii Barw Niebieskiej Dr. Oetkera
Picture - Magii Barw Różowej Dr. Oetkera
Picture - Magii Barw Pastelowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę do pieczenia o wym. 28 x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170 °C.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj kakao i wymieszaj.
Do rondelka wlej wodę i dodaj masło, podgrzewaj do rozpuszczenia się masła. Następnie dodaj czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
Jajka zmiksuj z cukrem na jasną puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i wlewaj powoli czekoladową masę. Na koniec wsyp suche składniki i zmiksuj całość do połączenia składników.
Ciasto przelej do formy. 

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika.Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Krem

Schłodzoną śmietankę i mascarpone umieść w misie, dodaj cukier puder i pastę waniliową. Ubij wszystko na gęsty krem.
Wystudzone ciasto czekoladowe przekrój na dwa blaty. Na dolny blat ciasta wyłóż krem, przykryj górnym blatem i dobrze dociśnij.

4

Polewa i dekorowanie

Masło i mleko podgrzej w rondelku, aż do rozpuszczenia masła. Następnie dodaj zawartość opakowania na polewę, wymieszaj dokładnie a potem podgrzewaj do zagotowania i uzyskania gładkiej konsystencji.
Gotową polewę wylej równo na ciasto. Na koniec udekoruj ulubioną posypką z serii Magia Barw.

Porady i wskazówki