
Waniliowe ciasto ucierane z rabarbarem
Składniki
Przygotowanie:
Blachę o wym. 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C.
Rabarbar umyj i pokrój na dwu centymetrowe kawałki, przełóż na patelnie i posyp cukrem. Podgotuj klika minut do momentu, aż rabarbar zacznie puszczać sok. Zlej nadmiar soku.
Odstaw do całkowitego wystudzenia, mieszając od czasu do czasu.
Miękkie masło utrzyj z cukrem.
Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną wymieszaj i przesiej.
Do utartego masła z cukrem stopniowo dodawaj jajka, cały czas miksując.
Następnie partiami dodawaj suche składniki i krótko zmiksuj.
Ciasto przełóż do blachy. Na wierzch przełóż rabarbar i posyp płatkami migdałów lub kruszonką (dłońmi zagnieć wszystkie składniki na kruszonkę*).
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz do suchego patyczka.
Czas pieczenia: 45 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
150 g mąki
100 g cukru
100 g zimnego masła pokrojonego w kawałki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Babeczki z kremem jogurtowym i owocami

Ciasto z wiśniami

Moje greckie ciasto z galaretką

Pierniczki żytnie z cukrem trzcinowym

Waniliowe ciasto na maślance z kruszonką i owocami

Waniliowe księżyce
