Flag

Ciasteczka pomarańczowe

ok. 40 porcji
Średni
40 min
Fantazyjne ciasteczka z lukrem i polewą deserową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
1 opak.Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
250 gmargaryny
4 szt.żółtek
150 gcukru pudru
50 mlsoku pomarańczowego
1 szczyptasoli
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do mąki i proszku do pieczenia dodać miękką margarynę, żółtka, cukier puder, sól, sok pomarańczowy i wymieszać mikserem. Zagnieść ciasto w kulę i schłodzić co najmniej 1 godzinę w lodówce.


Na stolnicę wysypaną mąką wyłożyć ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować do grubości 4 mm (jeśli ciasto będzie się kleić posypać mąką). Foremką w kształcie np. kwiatka wycinać mniejsze i wększe ciastka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasteczka wstawić do piekarnika. Piec na jasno złocisty kolor.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Lukier klasyczny i polewę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Nakładać na wystudzone ciastka. Na wierzch ułożyć mniejsze ciasteczka i również ozdobić polewą i lukrem.