Flag

Mascarpone z Musem Jabłkowym

ok. 12 - 16 porcji
Średni
40 min
Delikatne, kremowe ciasto z mascarpone z musem z jabłek
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast herbatników do spodu ciasta możesz użyć ciastek zbożowych, dodając do nich tylko 80 g masła.
Porady i wskazówki
Zamiast serka mascarpone do masy możesz użyć 350 g kwaśnej śmietany 18% tł. lub 350 g jogurtu naturalnego.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Spód
150 gciastek zbożowych
1 łyżeczkakakao
80 gmasła (rozpuszczonego)
Mus
3 - 4 szt.jabłek
4 - 5 łyżekcukru
1 szt.cytryny (sok z połowy cytryny)
0,5 łyżeczkicynamonu
2 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
Masa
3 listkiŻelatyny w listkach Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
250 gserka mascarpone
3 łyżkicukru pudru
0,5 łyżeczkicynamonu
Do dekoracji
1 łyżeczkakakao

Zobacz produkty

Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny w listkach Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spód formy o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastka przełóż do foliowej torebki i rozkrusz je za pomocą wałka lub tłuczka. Do miski, dodaj kakao i wlej rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do formy i dobrze ugnieć, otrzymując gładki spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy.

2

Mus jabłkowy

Jabłka umyj, obierz i wydrąż gniazda nasienne. Następnie pokrój w kostkę i włóż do garnka, dodaj cukier, sok z cytryny, cynamon i wymieszaj. Jabłka duś na wolnym ogniu ok. 15 - 20 min., aż większość soku odparuje, a owoce zmiękną. Gotową masę wystudź.


Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 min. Jabłka zmiksuj na jednolitą masę. Namoczoną żelatynę odsącz po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj!). Dodaj do niej 2 - 3 łyżki musu jabłkowego, wymieszaj, a następnie przełóż do pozostałej części musu i dokładnie połącz składniki. Gotowy mus wyłóż równomiernie na przygotowany wcześniej spód i wstaw na ok. 30 min. do lodówki.

3

Masa mascarpone

Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez ok. 5-7 min. Schłodzoną śmietankę 30% tł., serek mascarpone i cukier puder ubij na najwyższych obrotach miksera. Do ubitej śmietanki dodaj cynamon i wymieszaj. Namoczoną żelatynę odsącz, po czym rozpuść podgrzewając ją w rondelku (nie gotuj). Dodaj do niej 2-3 łyżki ubitej śmietanki z mascarpone, wymieszaj, a następnie przełóż do pozostałej części musu i dokładnie połącz składniki.


Gotową masę rozłóż równomiernie na musie z jabłek, wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 2 h.


Przed podaniem posyp wierzch kakao.

Porady i wskazówki

  • Zamiast herbatników do spodu ciasta możesz użyć ciastek zbożowych, dodając do nich tylko 80 g masła.
  • Zamiast serka mascarpone do masy możesz użyć 350 g kwaśnej śmietany 18% tł. lub 350 g jogurtu naturalnego.