PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chutney z melona i papryki

Niezastąpiony do kanapek, ciepłych i zimnych mięs, serów, a także jako dip

6 słoików (po 200 ml)

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chutney z melona i papryki

Składniki:

1 szt. melona żółtego
2 szt. papryki czerwonej
2 - 3 szt. pomarańczy
100 g rodzynek
100 ml octu winnego
300 ml soku pomarańczowego
2 opak. Żelfixu 2:1 Dr. Oetkera
200 g cukru
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżka koncentratu z czerwonych buraków
1 łyżeczka soli
1 szczypta pieprzu
1 - 2 łyżeczki papryki ostrej

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Melon umyć, przekroić na pół, wybrać pestki, obrać ze skóry, drobno pokroić, odważyć 500 g.

Paprykę umyć, odkroić części nie jadalne, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę.

Pomarańczę dokładnie umyć, obrać ze skórki. Wykroić z niej ostrym nożem cząstki tak, aby były pozbawione białej skórki.

Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do garnka, wymieszać dokładnie z żelfixem, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać rodzynki, ocet, sok pomarańczowy, cukier, gorczycę, koncentrat z buraków i gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Chutney zestawić z ognia, napełnić po brzegi wyparzone słoiczki, zamknąć szczelnie pokrywkami.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chutney z melona i papryki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 188 kJ
45 kcal
381 kJ
91 kcal
Tłuszcz 0.14 g 0.27 g
Węglowodany 10.82 g 21.63 g
Białko 0.43 g 0.85 g