PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chutney z cukinii, mandarynek i brzoskwiń

Orientalny chutney warzywno-owocowy

5 słoików (po 200 ml)

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chutney z cukinii, mandarynek i brzoskwiń

Składniki:

3 łyżki pestek dyni
600 g cukinii (bez skórki i pestek)
1 szt. mandarynek w puszce
800 g brzoskwiń (bez skórki i pestek)
2 opak. Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
3 łyżki octu winnego
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki bazylii (suszonej)

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Pestki dyni upraż na suchej patelni. Cukinię umyj i obierz, wydrąż pestki i pokrój w kostkę. Odważ 600 g. Mandarynki odsącz. Sok z puszki przelej do garnka, dodaj cukinię i gotuj wszystko tak długo, aż cukinia będzie miękka. W międzyczasie umyj brzoskwinie, obierz ze skórki, usuń pestki i pokrój w kostkę. Kiedy cukinia będzie już miękka, dodaj do garnka przygotowane brzoskwinie, Żelfix i ocet winny. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie dodaj mandarynki i pestki z dyni. Całość dopraw do smaku cukrem i suszoną bazylią i gotuję jeszcze przez 2 minuty. Gorący chutney przełóż do wyparzonych słoiczków, które po napełnieniu odłóż do góry dnem na ok. 5 minut.

1 porcja = 25 g

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chutney z cukinii, mandarynek i brzoskwiń

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 130 kJ
31 kcal
281 kJ
67 kcal
Tłuszcz 0.42 g 0.89 g
Węglowodany 6.70 g 14.25 g
Białko 0.61 g 1.30 g