PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babka waniliowa

Maślana, mięciutka, niesamowicie prosta w przygotowaniu! Dodatek prawdziwej wanilii nadaje jej wyjątkowego smaku. Gwarancja natychmiastowej poprawy humoru!

ok. 10 porcji

łatwy 30 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka waniliowa

Ciasto:

200 g masła (miękkiego)
200 g cukru
4 szt. jajek
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
260 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 łyżki mleka

Do dekoracji:

1 czubata łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Formę na babkę o śr. 25 cm wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką, koniecznie strzep nadmiar mąki. Masło utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę. Do masy dodaj kolejno jajka miksując po każdym dodaniu, a następnie pastę waniliową. Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy. Wlej mleko i wymieszaj całość do połączenia się składników. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika, odstaw na ok. 10 min do przestudzenia, a następnie wyłóż na kratkę i zostaw do wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Przed podaniem oprósz babkę cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka waniliowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1549 kJ
370 kcal
1520 kJ
363 kcal
Tłuszcz 19.35 g 18.97 g
Węglowodany 43.33 g 42.48 g
Białko 6.14 g 6.02 g