Babka waniliowa

Maślana, mięciutka, niesamowicie prosta w przygotowaniu! Dodatek prawdziwej wanilii nadaje jej wyjątkowego smaku. Gwarancja natychmiastowej poprawy humoru!

ok. 10 porcji

łatwy 30 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babka waniliowa

Ciasto:

200 g masła (miękkiego)
200 g cukru
4 szt. jajek
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
260 g mąki
20 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 łyżki mleka

Do dekoracji:

1 czubata łyżka cukru pudru

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Formę na babkę o śr. 25 cm wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką, koniecznie strzep nadmiar mąki. Masło utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę. Do masy dodaj kolejno jajka miksując po każdym dodaniu, a następnie pastę waniliową. Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy. Wlej mleko i wymieszaj całość do połączenia się składników. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik elektryczny: 160 °C

Piekarnik gazowy: 160 °C

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika, odstaw na ok. 10 min do przestudzenia, a następnie wyłóż na kratkę i zostaw do wystygnięcia.

3

Dekorowanie

Przed podaniem oprósz babkę cukrem pudrem.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babka waniliowa

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1549 kJ
370 kcal
1520 kJ
363 kcal
Tłuszcz 19.35 g 18.97 g
Węglowodany 43.33 g 42.48 g
Białko 6.14 g 6.02 g
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne