
Babka tradycyjna
ok. 16 porcji
Łatwy
40 min
Babka z wyczuwalnym aromatem cytrynowym, udekorowana białą polewą i czekoladą.
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Ciasto
500 g
mąki
2 łyżeczki
250 g
masła
250 g
cukru
4 szt.
jajek
250 ml
śmietany 18% tł.
100 g
rodzynek
2 łyżki
mąki
10 kropli
Przygotowanie:
Czas pracy :
40 min
Upiecz:
60 min
1
Sposób przygotowania
Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj aromat, żółtka, śmietanę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białko ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj z ciastem. Dodaj rodzynki obtoczone w mące. Formę babkową z kominkiem o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką, nałóż ciasto.
2
Pieczenie
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
3
Dekorowanie
Wystudzoną babkę oblej białą polewą i posyp startą czekoladą.
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Babeczki motylki![]()

37 MinŁatwy
Babeczki motylki
37 MinŁatwy
Babeczki motylki
Babeczki wiosenne![]()

37 MinŁatwy
Babeczki wiosenne
37 MinŁatwy
Babeczki wiosenne
Malinowy torcik bezowy![]()

20 MinŁatwy
Malinowy torcik bezowy
20 MinŁatwy
Malinowy torcik bezowy
Sylwestrowa ptysiowa piramida![]()

80 MinŁatwy
Sylwestrowa ptysiowa piramida
80 MinŁatwy
Sylwestrowa ptysiowa piramida
Babka migdałowa![]()

70 MinŁatwy
Babka migdałowa
70 MinŁatwy
Babka migdałowa
Babka waniliowa![]()

85 MinŁatwy
Babka waniliowa
85 MinŁatwy
Babka waniliowa
Babeczki w doniczce![]()

75 MinŁatwy
Babeczki w doniczce
75 MinŁatwy
Babeczki w doniczce