Flag

Babka wielkanocna

16 porcji
Łatwy
40 min
Babka z rodzynkami polana lukrem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki
2 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
150 gmargaryny
150 gcukru
2 szt.jajek
5 - 10 kropliAromatu waniliowego Dr. Oetkera
125 mlśmietanki 18% tł.
10 grodzynek
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Margarynę starannie utrzyj z cukrem, dodaj żółtka, aromat, mąkę i śmietankę. Całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywno. Ciasto delikatnie połącz z ubitymi białkami. Dodaj rodzynki oprószone mąką. Formę babkową z kominkiem o śr. 24 cm wysmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Do formy nałóż ciasto.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Wystudzoną babkę posmaruj przygotowanym lukrem.


Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.