PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki z kremem waniliowym

Pyszyste babeczki z dodatkiem borówek. Udekorowane wyjątkowym kremem z dodatkiem aromatycznej pasty waniliowej. Nikt się im nie oprze!

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z kremem waniliowym

Babeczki:

300 g mąki
1 opak. Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli
1 łyżeczka Cukru ze skórką cytrynową z Włoch Dr. Oetkera
140 g cukru
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml mleka
150 g borówek amerykańskich

Krem waniliowy:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
125 g serka mascarpone (schłodzonego)
2 - 3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera

Do dekoracji:

50 g borówek amerykańskich

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier ze skórką cytrynową. Cukier utrzyj z jajkami na jasną, gęstą masę. Ciągle miksując stopniowo dolewaj olej i mleko. Następnie krótko wymieszaj suche składniki z mokrymi. Gotowe ciasto rozłóż równomiernie do papilotek, a następnie powciskaj w nie borówki.

2

Pieczenie

Formę z babeczkami wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 25 min.

3

Krem waniliowy

Dobrze schłodzoną śmietankę umieść w misie razem z mascarpone, cukrem pudrem i pastą waniliową, a następnie ubij na sztywno przez chwilę na wolnych, a następnie na najwyższych obrotach miksera.

4

Dekorowanie

Gotowy krem przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i udekoruj nim babeczki. Na koniec babeczki udekoruj borówkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z kremem waniliowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1708kJ
408kcal
1248kJ
298kcal
Tłuszcz 26.61g 19.42g
Węglowodany 37.72g 27.53g
Białko 5.62g 4.10g