PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki w doniczce

Jogurtowe babeczki z marcepanem i wspaniałą dekoracją, idealne do popołudniowej kawy

ok. 24 sztuk

łatwy 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki w doniczce

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Krem:

100 g masła (miękkiego)
300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
5 kropli Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
10 kropli Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

200 g masy cukrowej białej
25 g cukru pudru
5 - 10 kropli Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Foremkę do mini-babeczek wyłóż małymi papilotkami. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

1

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wystudź.

Piekarnik elektryczny: 170 °C

Piekarnik gazowy: 170 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

2

Krem

Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu waniliowego i miksuj najpierw przez chwilę na niskich, a potem na najwyższych obrotach miksera przez ok. 2 min. Do ubitego kremu dodaj utarte wcześniej masło i zmiksuj do połączenia. Podziel krem na dwie części, do jednej dodaj barwnik czerwony, a do drugiej dodaj barwnik żółty i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Gotowy krem przełóż do woreczków z ozdobnymi końcówkami i wyciskaj na wystudzonych babeczkach.

3

Dekorowanie

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Następnie dodaj barwnik zielony i dokładnie zagnieć do równomiernego rozprowadzenia koloru. Zabarwioną masę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4 mm. Zdejmij jeden arkusz, wycinaj długie wąskie trójkąty na listki i udekoruj nimi babeczki.

Gotowe babeczki możesz ustawić na paterze lub podać je jak kwiatki w doniczce. Foremką do ciastek wytnij kilkanaście kwiatków. Udekoruj nimi podłużne naczynie i wsyp do niego ok. 1 kg cukru. Kilkanaście babeczek nadziej na patyczki i ustaw w naczyniu jak w doniczce. Pozostałymi babeczkami udekoruj paterę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki w doniczce

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 812 kJ
194 kcal
1424 kJ
340 kcal
Tłuszcz 9.90 g 17.37 g
Węglowodany 24.06 g 42.21 g
Białko 2.19 g 3.84 g