PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczki w doniczce

Jogurtowe babeczki z marcepanem i wspaniałą dekoracją, idealne do popołudniowej kawy

o 24 sztuk

łatwy 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki w doniczce

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Krem:

100 g masła (miękkiego)
300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
5 kropli Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
10 kropli Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

200 g masy cukrowej białej
25 g cukru pudru
5 - 10 kropli Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Foremkę do mini-babeczek wyłóż małymi papilotkami. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

1

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wystudź.

Piekarnik gazowy:  170 °C

Piekarnik elektryczny:  170 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 15 - 20 min.

2

Krem

Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu waniliowego i miksuj najpierw przez chwilę na niskich, a potem na najwyższych obrotach miksera przez ok. 2 min. Do ubitego kremu dodaj utarte wcześniej masło i zmiksuj do połączenia. Podziel krem na dwie części, do jednej dodaj barwnik czerwony, a do drugiej dodaj barwnik żółty i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Gotowy krem przełóż do woreczków z ozdobnymi końcówkami i wyciskaj na wystudzonych babeczkach.

3

Dekorowanie

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Następnie dodaj barwnik zielony i dokładnie zagnieć do równomiernego rozprowadzenia koloru. Zabarwioną masę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4 mm. Zdejmij jeden arkusz, wycinaj długie wąskie trójkąty na listki i udekoruj nimi babeczki.

Gotowe babeczki możesz ustawić na paterze lub podać je jak kwiatki w doniczce. Foremką do ciastek wytnij kilkanaście kwiatków. Udekoruj nimi podłużne naczynie i wsyp do niego ok. 1 kg cukru. Kilkanaście babeczek nadziej na patyczki i ustaw w naczyniu jak w doniczce. Pozostałymi babeczkami udekoruj paterę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki w doniczce

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 812kJ
194kcal
1424kJ
340kcal
Tłuszcz 9.90g 17.37g
Węglowodany 24.06g 42.21g
Białko 2.19g 3.84g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej