
Ciasto czekoladowe z gruszkami
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia, a piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Foremkę do tarty o śr. 26 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto czekoladowe możesz upiec również w blaszce o wym. 25 x 35 cm. Tabliczkę czekolady pokrój na kawałki. Umyj gruszki, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na 8 części. Kiedy masło przestygnie, przelej je do miski, dodaj zawartość opakowania ciasta, jajka i wodę. Wszystko razem miksuj mikserem przez ok. 5 minut, na końcu dodaj pokrojoną czekoladę i wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do formy. Na górze poukładaj kawałki gruszek.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: 60 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto można obsypać cukrem pudrem.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Popękane migdałowe ciasteczka

Babeczki sezamkowe

Cytrynowa kostka bez pieczenia

Smerfowy sernik na zimno

Ciasto cytrynowe z jagodami

Ciasto czekoladowe z makiem
