Flag

Anielski tort na Boże Narodzenie

ok. 12 - 14 porcji
Średni
40 min
Przełożony pysznym kremem i udekorowany dekoracjami z białej czekolady.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
8 szt.jajek
6 łyżekwody
80 gwiórków kokosowych
Krem
600 mlmleka (schłodzonego)
2 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
200 gmasła
2 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Poncz
50 mlwódki
100 mlwody
1 łyżeczkacukru
Do dekoracji
3 łyżkiwiórków kokosowych
3 kropleBarwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z czekolady

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotować formę o śr. 21 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość 1 opakowania Biszkoptu wsypać do miski, dodać 4 jajka i 3 łyżki wody. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec ubijania dodać do ciasta połowę wiórków kokosowych, delikatnie wszystko wymieszać i przelać do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


W ten sam sposób upiec drugi biszkopt. Po wystudzeniu biszkoptów delikatnie ściąć wypukłą górę ciast, każdy z placków przekroić na 2 części, by w sumie powstały 4 blaty tortu.

3

Krem

2 opakowania Kremu do tortów o smaku waniliowym ubić z 600 ml zimnego mleka. 200 g miękkiego masła ubić na puch i dodawać stopniowo do kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec ubijania dodać niebieski barwnik i dokładnie wymieszać go z kremem (kilka kropli barwnika zostawić do pokolorowania wiórków kokosowych).

4

Dekorowanie

Blaty ciasta nasączyć ponczem i przekładać kremem. Boki tortu udekorować kremem, nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzić. Boki tortu udekorować Aniołami z białej czekolady. Pozostały krem włożyć do szprycy z okrągłą końcówką. Na górze tortu wyciskać stożki różnej wielkości. Między stożkami układać Anioły z czekolady. Następnie 3 łyżki wiórków kokosowych włożyć do foliowej torebki śniadaniowej, dodać 3 krople niebieskiego barwnika i pocierając torebkę pokolorować wiórki. Wierzch tortu posypać wiórkami. Tort wstawić do schłodzenia do lodówki.