
Ciastka Jajka
Składniki
Przygotowanie:
Zawartość opakowania ciasta kruchego wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 h. Wyjmij ciasto z lodówki na stolnicę wyłożoną papierem do pieczenia lub lekko posypaną mąką. Rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wycinaj foremką kształt jajka. Jajka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ciastka wykonaj wykałaczką dziurkę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Ciastka piecz do czasu aż się zrumienią. Po upieczeniu ciastka przełóż na kratkę i odstaw do wystygnięcia.
Czas pieczenia: ok. 10 - 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Gdy ciastka całkowicie ostygną, przygotuj lukier klasyczny. Zawartość torebek wsyp do naczynia, dodaj gorącą wodę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Lukrem polej jajka i odstaw do zastygnięcia. Pisakami wykonaj oczka, nosek i łapki.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Pierniczki zimowe rękawiczki

Babeczki z owocami

Cytrynowy sernik New York

Tort Komunijny o smaku malinowym

Ciasteczkowe Mumie

Ciasto - Jabłkowa Gwiazda
