Flag

Waniliowe rożki z ciasta francuskiego z budyniem

6 sztuk
Łatwy
20 min
Idealna przekąska na piknik czy do pracy. Chrupiące rożki wypełnione budyniem przygotowanym na bazie prawdziwej laski wanilii i żółtek. Zasmakują każdemu!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense, Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon lub Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Budyń
250 mlmleka
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
3 szt.żółtek
50 gcukru
10 gmąki ziemniaczanej
10 gmąki
Ciasto
1 szt.jajka
1 opak.ciasta francuskiego

Zobacz produkty

Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mleko przelej do garnka. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, wyskrob ziarenka i włóż razem z laską do mleka. Podgrzewaj do zagotowania. Usuń laskę wanilii. Żółtka i cukier utrzyj na jasną masę. Ciągle ucierając, stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną i pszenną. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj 100 ml gorącego mleka i dokładnie zmiksuj. Masę przelej do gorącego mleka, wymieszaj i dalej gotuj na małym ogniu - ciągle mieszając. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z palnika, przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą - tak, aby dotykała budyniu. Pozostaw do wystudzenia.

2

Formowanie ciastek

Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.  Jajko roztrzep z odrobiną wody. Płat ciasta francuskiego podziel na 6 kwadratów. Dwa brzegi każdego kwadratu posmaruj jajkiem. Na każdy wyłóż porcję wystudzonego budyniu. Zlep ze sobą brzegi ciasta tak, aby utworzyć rożek i dociśnij je widelcem na całej długości. Natnij lekko wierzch każdego rożka, a następnie posmaruj jajkiem.

3

Pieczenie

Ciastka wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 220 °C


Po upieczeniu wystudź.

Porady i wskazówki