Flag

Keks bezglutenowy z marchewką i bakaliami

16 porcji
Łatwy
80 min
Bezglutenowy, marchewkowy keks z dodatkiem rodzynek, orzechów, daktyli, moreli i żurawiny. Pożywny i pyszny!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 gmarchwi
2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
50 gmąki gryczanej (białej)
3 łyżeczkiproszku do pieczenia bez glutenu
300 gbakalii (rodzynek, orzechów, daktyli, fig, moreli, żurawiny)
1 szt.banana (duży)
50 mlmleka migdałowego
1 szt.laski cynamonu (łyżeczka otartej laski cynamonu)
2,5 gmielonego kardamonu (pół łyżeczki)
3 łyżkicukru
2 łyżekcukru pudru (do oprószenia)

Zobacz produkty

Picture - Ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180 stopni, szerszą formę keksową 15 x 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia bez glutenu. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, odciśnij nadmiar soku. Banana rozgnieć  i dodaj do marchwi ,wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj do połączenia.

2

Wstaw do nagrzanego piekarnika. 

Czas pieczenia: 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 180 °C

3

Po upieczeniu wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.