
Keks bezglutenowy z marchewką i bakaliami
16 porcji
Łatwy
80 min
Bezglutenowy, marchewkowy keks z dodatkiem rodzynek, orzechów, daktyli, moreli i żurawiny. Pożywny i pyszny!
Składniki
Przygotowanie
Składniki
Ciasto
250 g
marchwi
50 g
mąki gryczanej (białej)
3 łyżeczki
proszku do pieczenia bez glutenu
300 g
bakalii (rodzynek, orzechów, daktyli, fig, moreli, żurawiny)
1 szt.
banana (duży)
50 ml
mleka migdałowego
1 szt.
laski cynamonu (łyżeczka otartej laski cynamonu)
2,5 g
mielonego kardamonu (pół łyżeczki)
3 łyżki
cukru
2 łyżek
cukru pudru (do oprószenia)
Przygotowanie:
Czas pracy :
80 min
Upiecz:
50 min
1
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 180 stopni, szerszą formę keksową 15 x 20 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia bez glutenu. Marchew obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, odciśnij nadmiar soku. Banana rozgnieć i dodaj do marchwi ,wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj do połączenia.
2
Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Czas pieczenia: 50 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: ok. 180 °C
3
Po upieczeniu wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?
Podobne przepisy
Polecane przepisy
Babeczki Czekoladowa jesień![]()

57 MinŁatwy
Babeczki Czekoladowa jesień
57 MinŁatwy
Babeczki Czekoladowa jesień
Kremówka![]()

60 MinŁatwy
Kremówka
60 MinŁatwy
Kremówka
Szarlotka na kruchym cieście![]()

85 MinŁatwy
Szarlotka na kruchym cieście
85 MinŁatwy
Szarlotka na kruchym cieście
Babka drożdżowa z rabarbarem i kruszonką![]()

130 MinŁatwy
Babka drożdżowa z rabarbarem i kruszonką
130 MinŁatwy
Babka drożdżowa z rabarbarem i kruszonką
Kartofelki marcepanowe![]()

20 MinŁatwy
Kartofelki marcepanowe
20 MinŁatwy
Kartofelki marcepanowe
Keks z bakaliami![]()

80 MinŁatwy
Keks z bakaliami
80 MinŁatwy
Keks z bakaliami
Jagodowy sernik na zimno![]()

40 MinŁatwy
Jagodowy sernik na zimno
40 MinŁatwy
Jagodowy sernik na zimno