
Tarta z galaretką krystaliczną i truskawkami
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i odmierz 400 ml wody. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Wystudź, a następnie odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i używając wałka, drobno pokrusz. Mieszając stopniowo dodawaj rozpuszczone masło do herbatników, aż masa „ciasteczkowa” zacznie być klejąca. Następnie rozłóż ją równomiernie w tortownicy również na bokach formy (na wysokość ok. 3 cm). Dokładnie dociśnij, aby utworzyć stabilny spód ciasta. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.
Budyń i cukier rozpuść w zimnej śmietance. Przelej go do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Budyń wylej na ciasteczkowy spód i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wystudzenia.
Na przestudzony budyń połóż umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki. Zalej je tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Ciasteczka Gwiazdki

Ciasto Zebra

Malinowy torcik z kwiatkami

Torciki urodzinowe

Tarta z galaretką krystaliczną i owocami

Tarta z gruszkami i orzechami włoskimi
