
Strucla z makiem
Składniki
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki, 3 łyżkami letniego mleka, odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Margarynę roztopić, odstawić do schłodzenia. Mleko lekko podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić. Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę do całkowitego jej wchłonięcia. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia tak, aby podwoiło swoją objętość ( ciasto można przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 55º C).
Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać białka, bułkę tartą, posiekane orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na połowę. Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt o wym. ok. 30 x 25 cm, powierzchnię posmarować rozmąconym białkiem, na to równo rozsmarować połowę masy makowej, zostawiając z każdej strony pusty, ok. 2 cm margines, struclę zwinąć w rulon, brzegi zawinąć pod spód i przełożyć ją, zawinięciami do spodu, na blachę z wyposażenia piekarnika, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Struclę odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok.10 min. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i wstawić ją do nagrzanego piekarnika. Drugą część ciasta i masy makowej przygotować tak samo, jak pierwszą.
Ciasto wstawić do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C
Po ostygnięciu obie strucle polać gotowym lukrem oraz udekorować śnieżynkami cukrowymi.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Tort marchewkowy ABC

Piernikowe serce

Tęczowy sernik na zimno

Pierniki Złote Renifery

Strucla na Boże Narodzenie

Strudel z owocami i sosem o smaku waniliowym
