Flag

Ciasto bananowe z czekoladą i bezą

16 porcji
Średni
60 min
Czekoladowy biszkopt, śmietankowa warstwa bananowa i chrupiąca beza
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
5 szt.jajek
80 gmąki
24 gmąki ziemniaczanej
2 łyżkikakao
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
160 gcukru
Poncz
50 mlwody
50 mlsoku z cytryny
Beza
4 szt.białka
150 gcukru
1 łyżeczkamąki ziemniaczanej
Warstwa bananowa
200 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1 - 2 szt.bananów
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Dodatkowo
2 łyżkikakao

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 170°C. Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, a następnie dodaj kolejno po jednym żółtku. Ubitą pianę połącz delikatnie z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do blachy, wstaw do piekarnika i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

3

Poncz

Wodę i sok z cytryny wymieszaj. Otrzymanym ponczem nasącz ciasto.

4

Beza

Piekarnik nagrzej do 160°C. Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Na koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

5

Pieczenie

Masę wyłóż na blachę i wstaw do piekarnika. Po 45 minutach zmniejsz temperaturę piekarnika do 110°C i susz jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie bezę odstaw do wystudzenia.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C

6

Warstwa bananowa

Zagotuj wodę i odmierz 200 ml. Zawartość torebki wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia galaretki. Odstaw do wystudzenia. Banany pokrój w plasterki i ułóż na cieście. Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec cienkim strumieniem wlewaj przestudzoną galaretkę miksując do połączenia składników. Masę śmietanową przełóż na banany.


Z bezy ściągnij delikatnie papier do pieczenia i umieść ją na warstwie kremu. Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz kakao.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.