
Tort bezowy z daktylami – Dacquoise
Składniki
Zobacz produkty
Przygotowanie:
Orzechy umieść w malakserze i zmiel pulsacyjnie na bardzo drobne kawałki. Cukry wymieszaj. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C z funkcją termoobiegu. Blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przelej białka, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukry i miksuj do momentu, aż beza będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Cały czas miksując, dodaj łyżeczkę octu i miksuj jeszcze przez chwilę. Bezę podziel na dwie równe porcje i wyłóż na blachy tworząc okrągłe blaty o śr. ok. 24 cm.
Wstaw obie blaszki na pierwszy i trzeci poziom piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 4 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po tym czasie zmniejsz temperaturę.
Czas pieczenia: ok. 90 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 120 °C
Po upieczeniu uchyl drzwiczki i pozostaw w piekarniku jeszcze na kwadrans. Następnie blaty bezowe wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Z porcji mleka odlej ok. 1/4 szklanki i wymieszaj w niej budyń. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem, pod koniec wlewając wymieszany budyń ponownie zagotuj, cały czas mieszając rózgą. Ugotowany budyń przełóż do miseczki i przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem, dzięki czemu parująca woda nie będzie się skraplać pod folią. Odstaw do wystudzenia. Bakalie pokrój na małe kawałki. Wystudzony budyń zmiksuj z serkiem mascarpone i wymieszaj z pokrojonymi kawałkami bakalii. Krem podziel na dwie równe części. Pierwszą część kremu wyłóż na jeden z blatów, a następnie przykryj drugim blatem.
Na wierzch wyłóż pozostałą część kremu. Udekoruj bakaliami. Ciasto wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 1h.
Podobne przepisy
Polecane przepisy

Piernikowe Anioły

Pierniczki choinkowe

Torcik orzechowy z kremem waniliowym

Sernik na zimno jagodowy

Tort bezowy

Tort bezowy z truskawkami
